Dobrodošli!

 

     

 

     Dragan Vasič (1961) Tuzla, dipl. ing.

     

 

     Suzana Športa (1964) Stuttgart, oblikovalka


Z izkušnjami iz preteklosti v panogah umetniškega ustvarjanja tako v samostojnem poklicu kot v timskem delu, se od leta 1997 ukvarjava z 3D tehniko imenovano svilena grafika. 3D tehnika v sodobnem designu je ročno izdelana in je redkost na področju dekorativne umetnosti. Uvršča se v ambientalno umetnost ART DECO, ki izraža nekaj novega v ambientu, ki nas vsakodnevno obdaja. Vsebuje elemente geometrije, estetskega proporcionalnega ter harmoničnega ravnovesja– feng shui.

 

Tehnika prepletanja niti je stara in je omenjena v različnih kulturah. Midva sva pri tem uporabljala različne materiale od svile do žice. Sedaj sva se odločila za umetno svilo satenastega sijaja, vrhunske kakovosti z razkošnim barvnim obsegom 500-ih nians. Igra senc in svetlobe ter vizualen razpored tisočerih niti, se optično spreminja glede na kot opazovanja. Geometrija v določenem zaporedju, harmonija barv in vnos reliefnih elementov vlivajo skladnost, ki se prenaša v prostor. Ročna izdelava zahteva veliko spretnosti in natančnosti. Potrpežljivost in neskončna želja do ustvarjanja sta hobi pripeljala do poklica. Sva zakonski par in izhajava iz različnih kulturnih sredin, kar nama je obogatilo pogled na življenje, ter širilo obzorja. Ustvarjava v miru ob izbrani glasbi. 

 

Barva in zvok sta povezani in sta govorici duše. Vsaka misel in vsak ton ima svoj barvni odtenek, svojo kodo, svojo sporočilno vrednost. Z barvami in njihovimi vplivi na človeka se ukvarja tudi znanost. Pogosto se tega premalo zavedamo. Pomembno je, katera barva ali zvok nas obdajata. Z zavestno uporabo si lahko znatno izboljšamo življensko okolje, razpoloženje in stanje duha.

 

Geometrija in sveta geometrija se omenjata že iz pračasov. Parris Vincenzo Stefanow: »Sveta geometrija se uporablja v oblikovanju, v arhitekturi in umetnosti. Temeljno vodilo je prepričanje, da geometrijo, matematično logično zaporedje, harmonijo in proporce najdemo v glasbi, svetlobi, človeškem telesu, kosmologiji. Povezavo med matematiko geometrijo in glasbo je omenil že Pythagoras.« 

 

Čebele so imenitne konstruktorke hexagonalnih celic za izgradnjo svojih domov. Za sporazumevanje rišejo krog, ki kot kompas natančno določi lokacijo in oddaljenost željenega pašnika. Egipčani, starodavna indijanska plemena, Grki in Romani so zlata geometrična razporedja, kot so jih imenovali, vnašali v svoje risbe in reliefe. Indijske in himalajske duhovne skupnosti pogosto konstruirajo templje in utrdbe po vzoru mandal. Kot fenomen se podobni liki pojavljajo tudi v skrivnostnih geometričnih vzorcih na žitnih poljih po celem svetu. Ves informativni prenos zvočnih in slikovnih sporočil temelji na zaporedjih. Vsa estetika temelji na proporcih in barvah, to dobro vedo oblikovalci, konstruktorji, arhitekti in esteti.

 

 Naj Vaši prostori z izbranimi elementi

zadihajo z novo močjo.


P
oglejte si predloge v rubriki interierji in kompozicije in obdarite predvsem tudi sami sebe.

Veliko veselja ob sprehajanju po naši internetni strani!
 

X